Afschriften inlezen
  Menu - Financieel - Bankieren - Afschriften inlezen

Systeeminstellingen voor boekhoudkoppelingen
  • De systeembeheerder van de server dient in het programma Systeeminstellingen de communicatie tussen KING Finance en de bank(en) in te stellen. Zie daarvoor het document Externe verbindingen.
  • Externe verbindingen instellen

Werkwijze
Boekhoudkoppelingen
Afschriftbestanden inlezen
  • Afschriften inlezen van diverse banken

Afschriften inlezen
  • Bankrekening
    Hier wordt een overzicht van de bankrekeningen in de administratie getoond. Selecteer altijd eerst de bankrekening waarvan u het afschrift wilt gaan inlezen. In de kolom "Datum laatste afschrift" wordt de laatste datum weergegeven waarop er voor deze bankrekening een afschrift is ingelezen. Dit hoeft dus niet de datum van het afschrift zelf te zijn.
  • Selecteer het afschriftbestand
    Let op: alleen elektronische bankafschriftbestanden kunnen worden ingelezen. Dat zijn bestanden, die uitgeschreven zijn door de software van uw bank.
    Klik op de knop [Bestand kiezen] om het elektronisch bankafschrift op te zoeken op uw computer. Het dialoogvenster "Bestand kiezen" wordt geopend. Blader naar het elektronische bankafschrift, selecteer het bestand en klik op de knop [Openen]. Toets vervolgens [F9] om het bankafschrift te in te lezen. De afschriftregels worden vervolgens getoond in het venster Bankafschriftregels.
  • [Open de bankafschriftregels]
    Met deze knop gaat u direct naar het venster waarin de Bankafschriftregels op het scherm getoond worden. U gebruikt deze knop als u al eerder een afschrift hebt ingelezen, maar nog niet alle regels doorgeboekt zijn naar de administratie.
  • Melding over financiele dagboeken
    Deze melding wordt getoond als niet alle financiele dagboeken (dagboeken met als soort "Bank") in de administratie gekoppeld zijn aan een bankrekening. Dat kan betekeken dat u met die bankrekening(en), waarvoor u een dagboek heeft aangemaakt, nog geen gebruik maakt van een boekhoudkoppeling.
    • [Verberg melding]
      Druk op de knop [Verberg melding] om deze waarschuwing niet meer te tonen in het scherm van Afschriften inlezen. Dat kan aan de orde zijn als u bijvoorbeeld dagboeken heeft voor spaarrekeningen.
    • [Tabel Bankrekening]
      Druk op de knop [Tabel Bankrekening] om de tabel met bankrekeningen van deze administratie te tonen. In de tabel Bankrekening kunt u een dagboek koppelen aan een bankrekening.

Werken met Afschriften inlezen
Afschriften inlezen algemen stappenplan
  • Met de software van uw bank maakt u een afschrift bestand aan.
  • KING Finance kan onderstaande afschriften (bijvoorbeeld in MT940, CAMT53 of ERI formaat) inlezen. De naam van het bestand kan per bank verschillen of u kunt de naam bij opslaan zelf opgeven. Belangrijk is dat u voor het juiste uitschrijfformaat kiest.
  • Afschriftformaten en koppelingen per bank
    • Verschillende banken
      SEPA afschrift bestand / CAMT53 / CAMT.053
    • ABN AMRO
      MT940 / MT942
      >>> De Boekhoudkoppeling
    • Commerzbank
      SWIFT MT940 (STA)
    • ING
      MT940
      >>> Werken met de ING koppeling
      • MijnING.nl
        Komma-gescheiden bestand / .csv bestand. Let er wel op dat bij de tabel Bankrekening de inleesvolgorde op 'Aflopend'  ingesteld staat.
    • KNAB
      MT940, *.csv
      >>> Werken met een KNAB Boekhoudkoppeling
    • Frieslandbank
      *.csv. U dient indien van toepassing wel per bankrekening uit te schrijven, anders krijgt u een multi-rekening bestand van de Frieslandbank, dat niet ingelezen kan worden.
    • MultiSafepay
      Specificatie van debiteur betalingen en MultiSafepay kosten in MT940 formaat
    • Paypal
      Het paypal overzicht als komma-gescheiden bestand / .csv bestand
      >>> Paypal afschrift inlezen
    • Rabobank
      CAMT.052, CAMT.053, SWIFT MT940 Structured, SWIFT MT942 Structured
      >>> Werken met de RABO bank koppeling (RIB PRO)
    • Rabo Cash Management
      MT940-EXT-RR (geen extra opties aanvinken bij dit formaat in Rabo Cash Management).
    • SNS Bank
      CAMT.053
    • Triodos bank
      MT940
    • Buckaroo
      MT940
    • Andere banken
      Controleer of u SEPA afschrift bestand / CAMT53 / CAMT.053 of MT940 (ook bekend als "swift940") als afschriftformaat hebt gekozen
  • Als u meerdere rekeningen heeft bij dezelfde bank, dan maakt u per bankrekening een bestand aan.
  • Met het programma Afschriften inlezen wordt dit bestand ingelezen.
  • Tijdens het inlezen probeert KING Finance de juiste debiteur, crediteur of grootboekrekening en eventuele factuur (openstaande post) te koppelen aan iedere afschriftregel. De omschrijving bij betaling/incasso van iedere afschriftregel wordt daarbij volledig geanalyseerd op de aanwezigheid van debiteur-, crediteur-, factuur- en bankrekening gegevens.
  • Alle afschriftregels worden op het scherm getoond en gemarkeerd als "herkend", "niet herkend" of "deels herkend".
  • Alle afschriftregels kunnen door de gebruiker aangepast of aangevuld worden met de eventuele ontbrekende informatie. Zo kunt u in dit programma de openstaande posten uit de administratie oproepen, waaraan een afschriftregel gekoppeld kan worden.
  • Alle regels, die volledig zijn herkend of door de gebruiker als herkend zijn gemarkeerd, kunnen als journaalposten worden doorgeboekt naar de financiële administratie.
  • Afhandeling verkeerd of dubbel ingelezen bankafschriften